Eskimoteercursus succesvol afgesloten

Vrijdag 10 februari was alweer de laatste les van de zelfredzaamheids- en eskimoteercursus van 2017. Veertien cursisten hebben op zes vrijdagavonden les gehad in de schone kunst van het kenteren.

En niet onsuccesvol. Twaalf van de veertien hebben minimaal één maal maar meestal meermaals zelfstandig een complete rol gemaakt. Van een aantal hebben we dat op film staan. Dat heb ik op youtube gezet: Youtube filmpje cursisten

Op 6 januari begonnen we bij het begin: omgaan en uitstappen. Daarna was het wennen aan het gebruik van het spatzeil en oefenen in het tijd nemen onderwater. De kanopolojeugd ging snel in vaardigheden vooruit. Terwijl bij anderen soms nog extra aandacht gegeven moest worden waren er ook al een aantal met wat wildwater ervaring die ook al snel aan het eskimoteren waren. Al snel werd er geoefend met omgaan en de boot rechtop zetten. Eerst met hulp van de handen van een maatje en later door een aantal met hulp van een drijver (zwemvest).

In de vijfde les waren er al een groot aantal aan het rollen met de peddel. Er waren er zelfs al een paar die de handrol aan het oefenen waren. Sommigen waren toen al bijna zover.

Vrijdag 10 februari was de laatste les. Voor een aantal was dat voor de puntjes op de i. Voor een paar net die les waarin de drempel genomen werd. Helaas kon niet iedereen er op die laatste les bij zijn. De griep houd aardig huis en had mijzelf ook al te grazen genomen.

Aan het einde van de laatste avond hebben de meeste cursisten hun certificaat gekregen. Degenen die er niet bij waren krijgen het certificaat op een later moment. Chris, Lutske, Egbert-Jan, Henk, Ike, Kay, Maarten, Veerle, Marijn, Nigel, Stephan en Mariska - gefeliciteerd met jullie vorderingen en behaalde resultaten!

En dan komt het echte werk - het hele seizoen buiten gaan oefenen. Voor de een zal dat bij kanopolo zijn, voor een ander wordt het ploeteren op een wild berg riviertje of in de Ardenne. Weer een ander zal de uitdaging met een lange boot op groot water vinden. 

Mede omdat er ruim voldoende begeleiders waren is het succesvol verlopen. Naast mijzelf waren er maar liefst tien andere DKV'ers bereid om de truck aan anderen te leren. Door het grote aantal hadden we op elke twee cursisten meestal wel één begeleider. Een voordeel van zoveel begeleiders is dat er altijd iemand is waarvan de uitleg aansluit op de cursist. Ook een voordeel is dat het vanuit verschillende disciplines benaderd wordt. Het eskimoteren voor wildwater varen is anders dan voor zeevaren of voor kanopolo. Het enige nadeel is dat het bad soms een beetje vol was. Ik wil Alex, Irene, Abko, Fleur, Jur, Peter, Nelleke, Wanda, Raimond en Peerke hierbij nogmaals bedanken voor de hulp!

Ik heb veel enthousiaste reacties mogen ontvangen, zowel van de cursisten als van de begeleiders. De cursisten zitten straks met een stuk meer zelfvertrouwen in de boot.

Volgend jaar gaan we het gewoon weer doen. Hopelijk met weer net zoveel deelnemers en begeleiders en net zoveel succes.

Paul van der Lee

zie ook Verslagen

 

Terug