Kanopolo bij DKV

Wat is kanopolo

Kanopolo is een kleine, maar snel groeiende sport in Nederland. Een intensieve en explosieve team- en contactsport die misschien wel het beste te vergelijken is met rugby in een kano. Twee teams van elk vijf spelers en maximaal drie wissels, spelen op een veld van 23 bij 35 meter. De goals hangen twee meter boven het water en zijn één bij anderhalve meter groot. Er wordt niet met een vaste keeper gespeeld. Degene die als eerste terug is bij het eigen goal neemt die rol op zich door met de peddel in de lucht te proberen de bal tegen te houden. Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten en dat zegt misschien wel genoeg over de intensiteit van de inspanning. Aanvallen en verdedigen volgen elkaar snel op, waardoor een wedstrijd een spectaculaire ervaring is. Zowel om te doen als om te zien.

 

[IMAGE]

Eskimoteren

Er wordt gevaren in kleine en lichte kayaks. Dit maakt de kayaks snel en wendbaar, maar maakt sturen én overeind blijven ook een uitdaging op zichzelf. Daarbij mag een tegenspeler ook nog omgeduwd worden als hij de bal binnen handbereik heeft. Steunen (met de peddel jezelf overeind houden) en eskimoteren (weer overeind komen als je omgeslagen bent) zijn dan ook een kanotechnieken waar met beginners veel aandacht aan besteed wordt.

Wedstrijden

Wedstrijden worden altijd in toernooiverband georganiseerd. Hierbij worden er in een weekend drie tot vijf wedstrijden per dag gespeeld. Deventer neemt in wisselde samenstelling deel aan zo'n vijf toernooien per jaar. Deelname is vrijblijvend en ongedwongen. Feitelijk zijn het gezellige weekenden weg met vrienden. In Deventer zelf wordt jaarlijks in het eerste of tweede weekend van juli (afhankelijk van Deventer op Stelten), het Deventer International Canoepolo Tournament georganiseerd. Een toernooi waar eerste klasse, hoofd klasse en nationale teams van over de hele wereld, aan deelnemen.

Geschiedenis

De kanopolodiscipline bij de Deventer Kanovereniging heeft een legendestatus binnen de kanopolowereld. Met twaalf landskampioenschappen, negen maal europees clubkampioen en hofleverancier voor het Nederlands team dat tussen 2000 en 2012 drie keer wereld kampioen en twee keer Europees kampioen werd. Ondertussen is Kanopolo Deventer vooral een recreatieve groep waar sportiviteit en gezelligheid de boventoon voeren. Onze derde helft bij de vuurton op de dijk, met het indrukwekkende en karakteristieke uitzicht op de Deventer skyline, is een wekelijks moment om naar uit te kijken.