Recreatie & Toer

Toervaarders zien in een kajak of kano plaatsen, die op een andere wijze onbereikbaar zijn.  Recreanten in de kanosport worden ook wel “Toervaarders” genoemd. Het overgrote deel van de leden van de Deventer Kanovereniging zijn recreanten.

Je vaart als recreant, meestal  individueel of in verenigingsverband, met je kano of kajak door mooie waterrijke gebieden, over plassen en meren of door het prachtige Nederlandse rivierenlandschap. Maar ook op zee als je zo ver bent. Je komt zo op plekjes die op een andere wijze vaak onbereikbaar zijn.

Klik en maak kennis met kanovaren

 
 Kajaks in monding Gashaven

Speciaal voor jouw en je mederecreanten organiseert de “Toercommissie” regelmatig toertochten door binnen- en buitenland. Hieraan kunnen overigens alle leden van de vereniging deel nemen.

De toertochten worden gepubliceerd in de toerkalender van ons digitale clubblad “KAJAK” en in de agenda op deze website. De lengte van de toertochten kan in doorsnee variëren van 15 km per dagtocht tot zo’n 50 km tijdens een kanoweekend of kano evenement georganiseerd door b.v. het Watersportverbond. Het Pinksterkamp is zo’n (traditioneel) DKV kano-kampeerweekend waar, in een aantrekkelijk  natuurgebied, zo’n 3 dagen lang wordt gevaren.

Toertochten

De Toercommissie organiseert verenigingstochten waar ieder lid aan mee kan doen. Met een aantal leden, veelal met de botenwagen naar een mooi gebied om een tocht te varen. Deze tochten worden gepubliceerd in de toerkalender in het clubblad, de "Kajak" en in de agenda op deze website.

De tochten variëren in lengte van 15 tot ca. 50 kilometer. Het kunnen zowel dagtochten als weekendtrips zijn. Inschrijven voor deze tochten kan via een mail aan de toercommissie.

Voor deze kanotochten kun je je inschrijven op de website van de vereniging of door een e-mail te sturen aan de toercommissie. Soms is het ook mogelijk om je in te schrijven via een inschrijfformulier op het publicatiebord in het botenhuis.

Ondersteuning en recreantentraining


Net als bij andere buitensporten willen ook Kanovaarders vaak de grenzen van hun kunnen verleggen. Gelukkig is daar bij de vereniging alle begrip voor en wordt er veel waarde gehecht aan het veilig uitoefenen van vaar- en reddingstechnieken. Reddingstechnieken  worden, voorafgaande aan het kanoseizoen, beoefend in het zwembad. Hieraan zijn over het algemeen geen noemenswaardige kosten verbonden.

De recreantentraining is niet prestatiegericht zoals bij de wedstrijdsport. Tijdens de recreantentraining kun je lekker bezig zijn op je eigen niveau en daarbij eventueel geholpen worden. Uitgangspunt is dat je je in toenemende mate beter en veiliger gaat voelen tijdens het varen.

Vanaf eind maart tot eind oktober (zomertijd) kun je elke woensdagavond op de IJssel varen.
Je kunt dan werken aan je conditie, je bootgevoel en allerhande kanotechnieken. Hierdoor raak je vertrouwd met het varen op een rivier met binnenvaartschepen, motorjachten en waterscooters.

Pinksterkamp

Een traditie binnen DKV is het Pinksterkamp. Tijdens pinkster wordt er in een mooi waterrijk gebied gekampeerd en gevaren.

Voor de toervaarders is binnen DKV beschikbaar; veel kennis, een kano-trailer/botenwagen, eventueel gebruik van verenigings kano's. Tevens stallingsmogelijkheid van eigen kano in botenhuis.