{r.title}

Cursusaanbod

Het cursus aanbod is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Cursus basisvaardigheden kanovaren

Deze cursus staat open voor iedereen en is bedoeld voor iedereen die wil gaan kanovaren bij DKV en nog geen ervaring heeft. Tijdens de cursus leren we je al de basisvaardigheden: in- en uitstappen, rechtop blijven, rechtuit varen, bochten maken, achteruit varen, remmen. We maken je wegwijs met varen op de IJssel en in groepen. De cursus is een aanloop naar een examen KajakVaardigheid A (KVA). 

Voor beginners is deze cursus een must om met de vereniging de IJssel op te gaan. Mocht je te laat zijn voor de beginnerscursus neem dan toch vooral contact met ons op. Er kan vaak wel een oplossing gevonden worden om je de vaardigheden op een ander moment aan te leren.

Maximaal 12 deelnemers per groep.

Reken er op dat je een hele avond bezig bent van 19:00 tot 22:00.

De kosten voor de training basisvaardigheden voor volwassenen zijn € 100,-, voor de jeugd €40,-. Als je tijdens de training basisvaardigheden lid wordt van DKV, wordt het cursusgeld verrekend met de resterende contributie en vaargeld pro rato van dat kalenderjaar (in die maanden geen bijdrage voor het watersport verbond). Met de cursus betaal je als volwassene dan in totaal € 155,- tot het eind van het jaar, als jeugdlid € 105,-tot het eind van het jaar.

Aanmelden bij info@deventerkanovereniging.nl middels het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier downloaden invullen en inleveren of insturen naar info@deventerkanovereniging.nl.

Zelfredzaamheid en Eskimoteercursus

Deze cursus staat open voor iedereen en vind plaats in januari en februari van elk jaar. De cursus duurt netto 6 keer een uur. In het verleden vond het altijd op vrijdag avond plaats van 20:00 tot 21:00 uur. Mogelijk is dit in de toekomst anders. Let daarom op de agenda op de website.

Voor deze cursus hoef je geen uitgebreide kano ervaring te hebben. Het doel van de cursus is je te laten wennen aan het omgaan met je kajak in een veilige omgeving. We laten je wennen aan het uit de boot stappen en zorgen dat je een beter gevoel krijgt voor en met de kano. Het belangrijkste doel is dat je vertrouwen hebt in jezelf op het moment dat je boot omslaat. 

Eskimoteren (ook wel rollen) is de kunst om met je kano om te gaan en zonder uitstappen jezelf weer rechtop te helpen. Weet je dat de Groenlanders meer dan twintig verschillende methoden hebben om zo weer rechtop te komen? Deze vaardigheid is niet beslist noodzakelijk om veilig te kunnen varen maar geeft je wel een veiliger gevoel. Je hebt dan veel meer gevoel voor en met de kajak. Eskimoteren is een must voor ervaren wildwatervaarders en kanopoloers.  

De cursus vind plaats in een verwarmd zwembad in Deventer.

Het moment van deze cursus wordt tijdig in de agenda van de website aangekondigd.

De kosten zijn € 120,- 18 jaar en ouder, € 65,- onder de 18 jaar.

Voor DKV-Leden € 60,- 18 jaar en ouder, € 32,50 onder de 18 jaar.

Reken er op dat je per avond een hele avond bezig bent van 19:00 tot 22:00 uur.

Maximaal 14 deelnemers per groep.

 

Veiligheidstraining grootwater

Deze cursus is voor DKV-leden. Elk jaar wordt er in het voorjaar aan het begin van het vaarseizoen een veiligheidstraining voor de grootwatervaarders gegeven. Grootwater is elk water waarvan elke kant ten minste 75 m zwemmen is. Denk hierbij aan de IJssel en andere risvieren buiten hun oevers, IJsselmeer, randmeren, grote meren in Holland een Friesland, de zeeuwse wateren en alle getijde wateren. Op een grootwater vaar je als je verstandig bent nooit in je eentje. Je bent tenminste met z’n tweeën maar liever met drie of meer. 

Op een groot water zijn weerinvloeden van grote invloed op het varen. Bij golfslag of harde wind kan een medevaarder omslaan en zal weer snel in de boot geholpen moeten worden. Daarvoor leer je tijdens deze training reddingstechnieken om te redden en gered te worden. Het is van belang dat je beide goed kunt om goed op noodsituaties voorbereid te zijn en op de juiste manier te handelen.

Bekende reddingstechnieken zijn de x-redding, de puntjes- of Eskimoredding, de hielhaak methode en de kiwi methode. Daarnaast zijn er nog heel wat andere methoden om elkaar te helpen. 

Deze training is bedoeld voor iedereen die de basisvaardigheden enigszins beheerst en in ieder geval alle toer- en zeevaarders zijn moreel verplicht om mee te doen. De opgedane vaardigheden komen van pas als je voor het zeevaren een KVT (KajakVeiligheidsTest) wilt behalen.

De training vind plaats in een zwembad in Deventer.

Het moment wordt via deze website gecommuniceerd.

De training is alleen voor DKV–leden en is gratis omdat het bestuur aan het beheersen van deze reddingsvaardigheden grote waarde hecht. Mogelijk worden later (bij voldoende animo en gelegenheid) in het seizoen aanvullende trainingen in de grote zijplassen van de IJssel gegeven.

De trainingen vinden plaats op een zaterdagmiddag van 17:00 tot 18:00 uur.

Reken er op dat je bezig bent van 16:00 tot 19:00 uur.

Maximaal 12 deelnemers per groep.

 

Zwembadtraining 

In het koude seizoen van oktober tot en met februari wordt er maandelijks de gelegenheid geboden om aan het einde van zaterdagmiddag in het zwembad te trainen. Er is geen geleid of vooraf vastgesteld programma. Je hebt zelf de mogelijkheid om vaardigheden bij te werken. Het kan zijn dat je reddingsoefeningen wilt doen, met je eigen boot wilt eskimoteren of nog eens wat specifieke vaartechnieken wilt leren. Er is altijd wel iemand met ervaring in de buurt.

De kosten voor deze trainingen zijn € 5,- per persoon per keer.

Maximaal 12 deelnemers per training.