Eskimoteercursus succesvol afgesloten

Vrijdag 15 februari was alweer de laatste les van de zelfredzaamheids- en eskimoteercursus van 2019. Negen cursisten van binne en buiten de vereniging hebben op zes vrijdagavonden les gehad in de schone kunst van het kenteren.

En niet onsuccesvol. Zeven van de negen hebben minimaal één maal maar meestal meermaals zelfstandig een complete rol gemaakt.

Op 11 januari begonnen we bij het begin: omgaan en uitstappen. Daarna was het wennen aan het gebruik van het spatzeil en oefenen in het tijd nemen onderwater.  Al snel werd er geoefend met omgaan en de boot rechtop zetten. Eerst met hulp van de handen van een maatje en later door een aantal met hulp van een drijver (zwemvest).

In de vijfde les waren er al een groot aantal aan het rollen met de peddel. Er waren er zelfs al een paar die de handrol aan het oefenen waren. Sommigen waren toen al bijna zover.

Vrijdag 15 februari was de laatste les. Voor een aantal was dat voor de puntjes op de i. Voor een paar net die les waarin de drempel genomen werd.

Aan het einde van de laatste avond hebben de meeste cursisten hun certificaat gekregen. Degenen die er niet bij waren krijgen het certificaat op een later moment. Chris, Henk, Paul, Eric, Marc, Fokko, Kai, Ilhami en Isla - gefeliciteerd met jullie vorderingen en behaalde resultaten!

En dan komt het echte werk - het hele seizoen buiten gaan oefenen. Voor de een zal dat bij kanopolo zijn, voor een ander wordt het ploeteren op een wild berg riviertje of in de Ardenne. Weer een ander zal de uitdaging met een lange boot op groot water vinden. 

Mede omdat er ruim voldoende begeleiders waren is het succesvol verlopen. Naast mijzelf waren er acht andere DKV'ers bereid om de truck aan anderen te leren. Door het grote aantal hadden we op elke twee cursisten meestal wel één begeleider. Een voordeel van zoveel begeleiders is dat er altijd iemand is waarvan de uitleg aansluit op de cursist. Ook een voordeel is dat het vanuit verschillende disciplines benaderd wordt. Het eskimoteren voor wildwater varen is anders dan voor zeevaren of voor kanopolo. Het enige nadeel is dat het bad soms een beetje vol was. Ik wil Alex, Irene, Abko, Fleur, Etina, Marcel, Ruud en Jose hierbij nogmaals bedanken voor de hulp!

Ik heb veel enthousiaste reacties mogen ontvangen, zowel van de cursisten als van de begeleiders. De cursisten zitten straks met een stuk meer zelfvertrouwen in de boot.

Volgend jaar gaan we het gewoon weer doen. Hopelijk weer met zoveel deelnemers en begeleiders en net zoveel succes.

Paul van der Lee

 

Terug