Groot Internationaal Kanopolotoernooi in Deventer op 1/2 juli

Groot Internationaal Kanopolotoernooi in Deventer op 1/2 juli

Voor de zesde keer organiseert de Deventer Kano Vereniging het internationaal kanopolotoernooi. Op 1 en 2 juli a.s. komen wederom vele kanopolotoppers naar Deventer.

Het toernooi wordt gespeeld op drie velden in hoofd- en eerste klasse, vele teams hebben zich ingeschreven. Per klasse strijden maximaal 16 teams om de eerste plaats. Deelnemers komen dit jaar uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Nederland. Hiermee is de top van het Europese Kanopolo (en verder) in Deventer aanwezig en daarmee beloofd het een spectaculair kanopolo weekend te worden.

DKV komt aan de start met 2 teams; haar jaren aan de top staande Hoofdklasse team (8x Europees kampioen, 13x Nederlands kampioen). Het eerste klasse team bestaat uit oud-hoofdklasse spelers en talentvolle recreanten.

De wedstrijden worden gevaren in de Cebecohaven bij de Deventer Kano Vereniging op 3 speelvelden op zaterdag 1 juli van 9 tot 19 uur en op zondag van 9 tot 15.30 uur. De finales op zondag 2 juli worden gespeeld tussen 14 uur en 15.30. Iedereen is zijn beide dagen welkom bij de wedstrijden op het terrein van DKV, einde Gashavenstraat (afslag na de sluis richting Zutphen).

Het toernooi levert spectaculaire wedstrijden en 24 uur per dag gezelligheid, met meer dan 25 deelnemende teams en zo'n 200 spelers. We verwachten een even gezellig toernooi, mede door de inzet van de vele vrijwilligers van DKV.

Kanopolo is een spel dat gespeeld wordt met kleine wendbare kano's op een veld van 23 bij 35 meter. Het doel hangt 2 meter boven het water. De bal mag gespeeld worden met de hand en met de peddel. Elk team speelt met 5 spelers (max. 3 wissels). Een wedstrijd duurt 2 x 10 minuten. De wedstrijden zijn snel, dynamisch en op het hoogste niveau zeker spectaculair.

Meer informatie over het kanopolotoernooi vind je op: www.deventerkanovereniging.nl en op www.canoepolodeventer.nl

Meer over kanopolo: http://kano.watersporters.nl/kanopolo/

 

Toelichting: Kanopolo - het spel

Kanopolo is een teamsport waarbij twee partijen van elk vijf spelers zoveel mogelijk doelpunten proberen te maken. Alle spelers zitten in een zeer kleine, wendbare kano en dragen verplicht beschermende uitrusting zoals een zwemvest en een helm.

Een veld meet 23 bij 35 meter. Dankzij dit kleine veld kan de verdediging snel in een aanval overgaan en andersom. Het doel is een rechthoek van 1 bij 1,5 meter dat 2 meter boven het water hangt en wordt bewaakt door een keeper die zijn peddel in de lucht steekt om de bal tegen te houden. In de aanval mag de keeper actief meevaren.

Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten, wat inhoudt dat het spelletje snel gespeeld moet worden en je altijd zeer intensief bezig bent. De aanvallende partij probeert de bal rond te spelen zonder dat de tegenstander hem afpakt en probeert de verdediging van de tegenstander weg te varen zodat er een mogelijkheid ontstaat om te scoren. In de verdediging moet je er natuurlijk voor zorgen dat de tegenpartij geen goede scoringskans krijgt en dat de bal veroverd wordt.

Kunnen eskimoteren (zonder uit te stappen in een omgeslagen kano overeind komen) is in deze tak van sport van groot belang. De bal wordt gegooid met de hand of de peddel en degene die de bal in de hand heeft mag omgegooid worden.

Meer achtergrond informatie: http://watersportverbond.nl/kanopolo/Content.aspx?sid=21&cid=1731&mid=&mnu=2905

 

Geschiedenis

Kanopolo is een dynamische balsport die in zijn huidige vorm iets meer dan vijftien jaar gespeeld wordt. Twee teams, met per team vijf spelers op het veld, spelen twee keer tien minuten een wedstrijd. Tijdens kampioenschappen worden er drie à vier wedstrijden op een dag gespeeld.

Kanopolo in zijn oude vorm werd gespeeld met waterpolodoeltjes en de bal diende met de peddel in het doel geslagen te worden. Aangezien regelmatig de tegenstander in plaats van de bal werd geraakt, besloot men begin jaren ’90 de regels van het spel radicaal te veranderen. De doeltjes werden verkleind, nieuwe afmetingen: 1 meter bij anderhalve meter, en twee meter boven het water gehangen. De bal moest voortaan op doel gegooid worden en de keeper kon de bal enkel nog tegen houden door zijn peddel te gebruiken. Na invoering van deze regels ontwikkelde kanopolo zich razend snel. De dynamische balsport in teamverband werd populair over de hele wereld.

De sport combineert facetten van diverse sporten met elkaar; snelheid, technische beheersing van de boot, kracht, tactisch inzicht, en teambuilding. Vele kanoërs spreekt dit aan en maken de overstap naar het kanopolo.

In 1994 worden voor het eerst in de historie de Wereldkampioenschappen Kanopolo georganiseerd door de International Canoe Federation (ICF). In het Engelse Sheffield wordt Australië wereldkampioen door Duitsland met maar liefst 6- 1 in de finale te verslaan. Australië zou gedurende de jaren ’90 het internationale kanopolo blijven domineren. Het WK is een dermate succes dat het ICF besluit om voortaan om de twee jaar, in de even jaren, deze strijd om de wereldtitel te laten plaats vinden. In de oneven jaren is er dan ruimte voor continentale kampioenschappen.

In Nederland wordt gespeeld in de Hoofdklasse, 1e, 2e, 3e en jeugdklasse. Wat in Nederland Hoofdklasse heet is Internationaal de First Division. De eerste klasse heet daar Second Division. Omdat DKV een internationaal toernooi organiseert heten de 2 gespeelde klassen ook First en Second Division.

 

DKV hoofdklasse team

Het Hoofdklasse team van DKV staat sinds 2000 aan de top in Nederland en Europa. Ook zijn zij jaren lang hofleveranciers van de Nederlandse kanopolo selectie.

Het Hoofdklasse team leidt het Nederlandse kanopolo sinds 1999; alleen in 2000 waren ze geen Nederlands kampioen verder hebben zij elk jaar de titel veroverd (1999, 2001 t/m 2011). De Europese titel hebben ze behaald in 2000, 2003, 2004, 2005, 2007 t/m 2010. In 2006 en 2011 werden ze 4e.

Terug