Cursus Kajak Vaarheid-A bij Deventer Kano Vereniging

Voor kajakvaarders begint het varen in een kajak vaak op een club met het volgen van een introductiecursus. Een aantal basistechnieken worden uitgelegd en geoefend zodat de beginnende kajakvaarder in kalme condities goed uit de voeten kan.

Op de DKV wordt er vanwege ons vaarwater, de IJssel, al meteen wat extra’s aan toegevoegd; het varen op dat stromende water. Hierdoor kunnen de meeste beginners, na de eerste cursus bij de DKV, al snel veilig de IJssel op.

Als vervolg op een Introductie Kajakvaren zijn er nog vele opleidingen beschikbaar via het Water Sport Verbond (WSV). 

De opleidingen kunnen bij clubs plaatsvinden en de examens, afgenomen door gediplomeerde kajak-instructeurs, kunnen na het behalen van de exameneisen toegang bieden tot vervolgopleidingen. Uiteindelijk kan het hele opleidingstraject leiden tot kennis en vaardigheid die de kajakvaarder veiligheid biedt op groot water zoals bv de Nederlandse kustwateren en de Waddenzee. Ook zijn er opleidingen voor tochtleiding, het geven van instructie en afnemen van examens.

Om het voor DKV-leden mogelijk te maken om na de introductiecursus verder te gaan met het vergroten van kajak-kennis en vaardigheden is gestart met het aanbieden van een Kajak Vaardigheid-A cursus.

De cursisten zijn het studiemateriaal aan het doorlezen en eind november komen we bij elkaar voor de eerste theorieavond. De praktische vaardigheden kunnen tijdens zwembadtraining in het Borgelerbad geoefend worden en als de temperatuur het toelaat ook gewoon op ons gebruikelijke vaarwater. Begin mei-2020 willen we het examen plannen.

Over het aanbieden van een vervolg op de KVA denken we al na. Dit zal de Kajak Veiligheids Test zijn (KVT).

Informatie over de eisen en definities voor de verschillende kajakopleidingen is te vinden op de website van het WSV:  https://kano.watersporters.nl/opleidingen-en-vaardigheden/

Terug