HUISHOUDELIJK REGLEMENT
Dit huishoudelijk reglement is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 21 Maart 2018
Het Huishoudelijk Reglement is van toepassing in onverbrekelijke samenhang met de statuten van de vereniging, zoals deze laatstelijk zijn gewijzigd en geheel opnieuw vastgesteld bij notariële acte op 26 februari 1986.
Dit Huishoudelijk reglement is door generaties van besturen samengesteld op grond van art. 25 van de Statuten van de Deventer Kano Vereniging (DKV). Het huishoudelijk reglement dient aanvullend gelezen te worden bij de statuten. Daar waar in dit reglement bepalingen zijn opgenomen die in strijd blijken met de statuten, gelden de bepalingen in de statuten.
Het zittend bestuur beoordeelt jaarlijks, al dan niet op voordracht van leden, of het huishoudelijk reglement moet worden aangepast en draagt dit voor ter goedkeuring van de algemene ledenvergadering.
Door toetreding als lid erkent men en belooft men zich te houden aan de bepalingen van Statuten, Huishoudelijk Reglement en hieruit voortvloeiende reglementen en regels.
Leden, donateurs en andere betrokkenen zijn verplicht genoegen te nemen met besluiten welke door een algemene of bijzondere ledenvergadering zijn genomen ongeacht of zij al dan niet bij het nemen van deze besluiten aanwezig waren.
Door hun toetreding geven leden toestemming aan DKV om hun gegevens centraal bij te houden. De gegevens zullen alleen gebruikt worden voor de administratieve werking en verplichtingen van DKV en worden niet zonder toestemming aan derden ter beschikking gesteld. Elke persoon heeft het recht zijn persoonlijke gegevens op te vragen en deze eventueel te laten verbeteren. Door hun deelname aan activiteiten gaan de leden en andere betrokkenen akkoord dat foto’s of bewegende beelden, genomen tijdens deze activiteiten, op de website of in publicaties van DKV worden gebruikt. Als men hiermee niet akkoord gaat, kan dit gemeld worden aan het secretariaat
De kleuren van D.K.V. zijn wit en rood.
De vlag van de D.K.V. is een 3-hoekige puntvlag; half wit (boven), half rood (onder) voorzien van een hart, een adelaar en de letters "DKV ".
DKV heeft zich aangesloten bij het Nederlandse Watersportverbond (WSV). Daar waar in de statuten Nederlandse Kano Bond (NKB) genoemd wordt, wordt bedoeld WSV. DKV verzorgt de lidmaatschapsmelding voor leden, inclusief bijbehorende heffing.
Het lidmaatschap van de vereniging, alsmede deelname aan activiteiten al dan niet binnen verenigingsverband is voor eigen risico. Dit impliceert dat het lid stilzwijgend onderschrijft dat de vereniging niet aansprakelijk is voor kosten die voortvloeien uit ongevallen, beschadigingen en/of het zoekraken van eigendommen van het betreffende lid of van de gevolgschade aan derden. Een en ander voor zover niet strijdig met het Nederlandse Burgerlijk Recht.
Leden die schade toebrengen aan eigendommen van DKV en/of van mede-leden zijn in beginsel aansprakelijk voor kosten die daaruit voortvloeien.
Leden, als bedoeld in artikel 6 onder a van de statuten, worden onderscheiden in:
a) seniorleden zijn de leden die op 1 januari van het verenigingsjaar de leeftijd van 18 jaar of ouder hebben bereikt;
b) juniorleden zijn de leden die op 1 januari van het verenigingsjaar de leeftijd de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt.
Het lidmaatschap vangt aan op de eerste dag van de maand van aanmelding en wordt aangegaan tot het einde van het kalenderjaar Zonder opzegging wordt het lidmaatschap automatisch verlengd met een vol kalenderjaar.
Toetreding als lid dient schriftelijk te geschieden bij de ledenadministratie. Over de voorlopige toelating als lid beslist het dagelijks bestuur. Over het definitieve lidmaatschap wordt op de Algemene Ledenvergadering besloten.
Zij, die door een andere vereniging aangesloten bij het WSV (om welke reden dan ook) zijn geroyeerd, kunnen niet als lid worden aangenomen bij de D.K.V.
Ieder lid moet kunnen zwemmen, aantoonbaar voorafgaand aan toetreding.
Beëindiging van het lidmaatschap voor het volgende kalenderjaar dient vóór 1 december schriftelijk te geschieden bij de ledenadministratie. Bij tussentijdse beëindiging van het lidmaatschap wordt geen restitutie van de contributie en/of het lig/vaargeld verleend. Na beëindiging van het lidmaatschap dienen de bij het lid in bezit zijnde sleutel(s) onverwijld te worden ingeleverd.
Voor het promoten van de kanosport bij DKV kan het bestuur in incidentele gevallen in afwijking van het bovenvermelde lidmaatschap een bijzonder lidmaatschap aanbieden. Dit lidmaatschap wordt aangegaan op basis van, door het bestuur, vast te stellen voorwaarden.
Bijzondere leden worden onderscheiden in ereleden en leden van verdienste. (zie verder artikel 7.2)
Ieder lid mag zich op het terrein bevinden en in het botenhuis. Leden zijn verplicht bij het verlaten van het botenhuis zich ervan te overtuigen of hij/zij de laatst aanwezige is, in welk geval hij of zij de verlichting dient uit te doen en het botenhuis en het toegangshek dient af te sluiten (inclusief alle ramen en schuifdeuren).
Ieder lid is verplicht, indien hij/zij onregelmatigheden ontdekt die in welk opzicht dan ook schadelijk kunnen zijn of worden voor het botenhuis, boten, personen of goederen en materiaal van DKV of mede-leden zo spoedig mogelijk melding te doen bij het bestuur en/of indien urgent zo mogelijk zelf in te grijpen.
Ieder lid dient er voor te zorgen dat er in en rond het verenigingsgebouw geen brand kan uitbreken. Het gebruik van open vuur is alleen toegestaan in de open haard en tijdens georganiseerde verenigingsactiviteiten. In het gebouw zijn op diverse plaatsen brandblussers en brandslangen geplaatst. Elk lid dient de plaatsen waar deze zijn aangebracht in voldoende mate te kennen. Het gebruik van de brandblus- middelen anders dan voor brandbestrijding is ten strengste verboden. Een intacte verzegeling van het blusmiddel betekent dat het blusmiddel over de nodige bluscapaciteit beschikt. Een verbroken verzegeling dient derhalve zo spoedig mogelijk aan het bestuur gemeld te worden. Roken en het gebruik van brandbare materialen c.q. vloeistoffen is niet toegestaan in het verenigingsgebouw en in de daarbij behorende opstallen.
Parkeren van auto’s is toegestaan in de Gashavenstraat, alleen aan de kant van de bebouwing of aan het Hartenaasje. Omdat de weg naar de dijk bij DKV een openbaar karakter heeft en te allen tijde voor hulpverleningsdiensten bereikbaar en vrij van obstakels moet blijven, is het niet toegestaan auto’s op het DKV-terrein te parkeren.
In alle gevallen dient elk lid ervoor te zorgen dat gebruikte materialen en afval netjes worden opgeruimd. Voor het milieu schadelijke stoffen dienen op de daartoe geëigende wijze te worden afgevoerd. De kosten hiervoor komen voor rekening van de vervuiler. Het is verboden om op het verenigingsterrein en in de directe omgeving auto’s of andere voertuigen te (laten) wassen.
DKV publiceert een eigen clubblad, waarin bijdragen van leden en aankondigingen van bestuur en/of commissies verspreid worden. Indien nodig stuurt het bestuur berichten via email. De website van DKV geeft een algemeen en aantrekkelijk beeld van activiteiten van DKV en van de organisatie van zowel DKV als de kanosport.
Leden ontvangen vanuit de WSV het magazine ‘Kanosport’.
Leden kunnen actief zijn op social media, waar sportieve activiteiten en het sociale leven gedeeld kunnen worden. Door leden geposte content, standpunten en meningen zijn van hen persoonlijk
Leden, introduces, vrijwilligers, ouders, donateurs en andere betrokkenen en bezoekers dienen zich op het DKV terrein en botenhuis, bij ‘uit’ activiteiten en/of op met DKV verbonden social media behoorlijk te gedragen. Leden dienen zich te onthouden van ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld pesten, treiteren, (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie, machtsmisbruik, criminaliteit, vandalisme, etc., etc..
Alle bestuursleden, trainers en de vertrouwenscontactpersoon dienen een verklaring omtrent gedrag (VOG) te overleggen.
In geval van ongewenst gedrag, zoals ervaren door (jeugd)leden, ouders, vrijwilligers, donateurs en begunstigers kan melding gedaan worden bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP). De VCP zal optreden conform de bij WSV afgesproken procedures.
In geval van gemeld of door bestuur geconstateerd ongewenst gedrag kan het bestuur een passende maatregel of sanctie opleggen zoals uiteengezet in de DKV statuten artikel 23 Tuchtrechtspraak. Indien het gedrag van een lid aanleiding vormt om diens lidmaatschap ter eerstvolgende algemene ledenvergadering voor te dragen voor royement, is het dagelijks bestuur bevoegd om – daarop vooruitlopend – het betreffende lid tot aan die ledenvergadering te schorsen.
De leden, betrokkenen, donateurs en andere begunstigers zijn verplicht door het bestuur getroffen (tussentijdse) maatregelen of sancties direct op te volgen.
Het bestuur bestaat uit het dagelijks bestuur en bijzondere leden zoals hieronder opgesomd
Het dagelijks bestuur beheert de algemene verenigingszaken, waarbij het algemene ledenbeleid en het gebruik van de accommodatie door en voor alle leden de belangrijkste opdracht is. Het dagelijks bestuur laat zich ondersteunen door vrijwilligers die gespecialiseerde taken op zich nemen, zoals administratie, communicatie en/of PR.
Sportcommissies zijn ingesteld om de sport per discipline te organiseren. Elke sportcommissie benoemt een voorzitter en vaardigt deze af als lid van het DKV bestuur, met toelating tot het bestuur door de ALV. Sportcommissies met een eigen boekhouding en bankrekening (financiële zelfstandigheid) benoemen een penningmeester en rapporteren tijdig en periodiek aan de penningmeester van DKV. Sportcommissies bestaan uit zoveel functionarissen als nodig voor een sportdiscipline specifiek en zelfstandig sportbeleid, ledenbeleid en discipline specifiek materiaalbeheer en kunnen een separaat reglement vaststellen.
DKV kent twee vaste commissies en enkele tijdelijke commissies en werkgroepen.
De Bar commissie voert het beheer/exploitatie over de bar en kantine met functioneert met financiele zelfstandigheid binnen de vereniging. Deze commissie kent een eigen begroting, bankrekening, een penningsmeester en doet inkoop en verkoop waarover de resultaten tijdig periodiek gerapporteerd worden aan de penningmeester.
De Commissie Onderhoud richt zich op gebruiksklaar houden, het behoud en eventuele groot onderhoudsmaatregelen van de accommodatie, inclusief het gehele terrein van DKV. Budgetverantwoordelijkheid is belegd bij het dagelijks bestuur.
Tijdelijke commissies of werkgroepen, al dan niet binnen sportcommissies, zijn opgericht door het bestuur of een commissie om te werken aan vastgelegde specifieke doelen en ontplooien activiteiten met beperkte financiële zelfstandigheid.
Overeenkomstig de statuten van de Deventer Kano Vereniging is een rooster van aftreden van bestuursleden bekend gemaakt. In de statuten is vastgelegd dat de voorzitter en de secretaris niet gelijktijdig mogen aftreden. Degene die in een tussentijdse vacature wordt benoemd neemt op het rooster de plaats van zijn/haar voorganger in.
Functie |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
Voorzitter |
- |
- |
A |
- |
- |
A |
Secretaris |
- |
A |
- |
- |
A |
- |
Penningmeester |
A |
- |
- |
A |
- |
- |
Commissie lid opleidingen |
A |
- |
- |
A |
- |
- |
Commissielid recreatiesport |
A |
A |
_ |
- |
A |
- |
Commissielid polo |
A |
A |
- |
- |
A |
- |
Commissielid jeugd en wedstrijd |
A |
- |
_ |
A |
- |
- |
(Tegen)kandidaten voor een bestuursfunctie kunnen zich tot 10 minuten vóór aanvang van de Algemene Ledenvergadering aanmelden bij het bestuur.
Bij toetreding als lid is contributie, liggeld/vaargeld en eventueel sleutelgeld verschuldigd. De bedragen worden jaarlijks vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering. Wijzigingen in de bedragen zijn van toepassing met ingang van het daaropvolgend kalenderjaar.
Contributie is het periodiek door elk lid bij te dragen bedrag aan DKV voor alle verenigingszaken.
Vaargeld is een lid verschuldigd als hij/zij gebruik maakt van varend verenigingsmateriaal. Een lid dat geen eigen boot in bezit heeft, is automatisch vaargeld verschuldigd, behalve door ontheffing door het bestuur te verlenen.
Liggeld is een lid verschuldigd voor het gebruik van ruimte in het verenigingsgebouw voor de opslag van zijn boot of boten.
DKV int namens het WSV de door WSV vastgestelde bijdragen.
Ereleden die na 1 januari 2010 als zodanig zijn benoemd, zijn voor 50% vrijgesteld van contributie betaling; het staat hen echter vrij om het volledige contributiebedrag te blijven betalen. Deze kortingsregeling is niet van toepassing op het liggeld voor een of meerdere kano’s, de WSV-licenties, sleutelgelden etc.
Na betaling van een borgsom (sleutelgeld) alsmede (de eerste termijn van) de contributie kan een toegelaten lid ontvangen na ondertekening van een sleutelverklaring:
Juniorleden krijgen alleen sleutels van het botenhuis indien de sleutelverklaring mede ondertekend is door ouder of voogd.
Bij beëindiging van het lidmaatschap en inlevering van de sleutel(s) van het clubgebouw wordt de betaalde borgsom terugbetaald of verrekend met eventueel nog openstaande vorderingen. Bij inlevering van sleutels een jaar na beëindiging lidmaatschap wordt geen borg meer terugbetaald aan leden die na 26 maart 2013 lid zijn geworden.
Donateurs zijn welkom hun vrijwillige bijdragen te bepalen en, al dan niet op aanroep van DKV, over te maken. Sponsors en fondsenwervingsacties zijn welkom, leden initiatieven worden aangemoedigd.
De inning van contributiegelden gebeurt in het eerste kwartaal van het jaar. Betaling van alle jaarlijkse gelden lopen daaraan synchroon. Betalingen aan de vereniging dienen na ontvangst van de nota binnen 30 dagen voldaan te worden.
Indien betaling niet tijdig plaatsvindt, worden administratie-/herinneringskosten als volgt in rekening gebracht: a) na 60 dagen 1e herinnering 5 euro;
b) na 90 dagen 2e herinnering 10 euro;
c) na 120 dagen 3e herinnering 15 euro.
Indien een lid, na 3 herhaalde aanmaningen, aan zijn/haar financiële verplichtingen jegens de vereniging niet voldoet, volgt er een schorsing, opgelegd door het bestuur. De boot of boten van het betreffende lid worden aan de ketting gelegd, totdat alsnog aan de financiële verplichtingen is voldaan.
Bij blijvende wanbetaling zal het bestuur het lid voordragen voor royement, conform de DKV statuten artikel 23.5, tijdens de eerstkomende ledenvergadering. Na definitieve uitspraak van royement wordt het WSV schriftelijk op de hoogte gesteld. Twee jaar na de datum van het definitieve royement vervalt de boot/de boten automatisch aan de vereniging.
De kascommissie bestaat uit drie leden en twee reserveleden. Zij worden tijdens de ledenvergadering uit en door de leden gekozen. Leden van het bestuur of leden met financiële verantwoordelijkheden mogen geen deel uitmaken van de kascommissie. Eén lid treedt ieder jaar af en is niet herkiesbaar. Een kascommissielid mag ten hoogste drie jaar zitting hebben.
De kascommissie controleert tenminste eenmaal per jaar de kas, de bescheiden en de toestand van de verenigingseigendommen aan de hand van een van te voren van de penningmeester opgevraagde lijst. De kascommissie kan van de penningmeester of van financieel zelfstandige commissies aanvullende documentatie opvragen indien zij dit nodig acht. De kascommissie komt tot een uitspraak uiterlijk 14 dagen voor de ledenvergadering. Op de ledenvergadering brengt zij schriftelijk verslag uit van haar bevindingen. Bij onregelmatigheden van de door haar te controleren zaken stelt zij onmiddellijk de voorzitter per aangetekend schrijven hiervan in kennis.
Vrijwilligers worden onderscheiden in algemene vrijwilligers, vrijwilligers die zich inzetten voor bouw, behoud en beheer/exploitatie van de accommodatie en vrijwilligers die zich als sportkader inzetten voor sport gerelateerde activiteiten. Leden die bij het bestuur bekend zijn als vrijwilligers zijn medeverzekerden via regelingen van gemeente Deventer.
Aan vrijwilligers zal geen vergoeding worden gegeven voor verleende diensten, tenzij het bestuur anders beslist.Trainers en ander sportkader kunnen door de sportcommissies worden voorgedragen aan het bestuur voor afspraken over vergoedingen.
Slechts met schriftelijke toestemming van de eigenaar mag een ander persoon (lid, introducé) met eigendommen van een ander lid varen. Elk bestuurslid is gerechtigd te vragen naar de schriftelijke toestemming.
Ieder lid dat deelneemt aan verenigingsactiviteiten dient gebruik te maken van deugdelijk materiaal, veiligheidsmaatregelen te treffen en zich in alle situaties naar behoren en verantwoordelijk te gedragen.
Leden kunnen gebruik maken van het DKV terrein en alle wegen, paden en vlonders die gebruikelijk als DKV terrein beschouwd kunnen worden.
Op het terrein kan worden gekampeerd. Per nacht en per tent wordt een vergoeding gevraagd.
Commissies kunnen gebruik maken van aanhangers voor botentransport, met onderlinge afstemming. Gebruik en aansprakelijkheid wordt geregeld zoals in Bijlage 2
DKV terrein en kantine kan worden gebruikt voor groepsactiviteiten die door leden georganiseerd worden, in overleg met en na toestemming van de barcommissie.
De vereniging kent per 2011 de DKV-cup als onderscheiding. Dit is een aanmoedigingsprijs voor het lid dat zich in het afgelopen jaar óf in sportieve prestatie óf in sportieve inzet heeft onderscheiden van andere vaarders. Het betreft hier een wisselbeker die jaarlijks wordt uitgereikt; de betreffende vaarder krijgt een aandenken dat hij/zij mag behouden.
De vereniging kent de volgende onderscheidingen:
In alle gevallen waarin dit reglement niet of onvoldoende voorziet, kan het bestuur zelf een beslissing nemen.
Het bestuur is gemachtigd van dit reglement af te wijken en zal de motivatie hiervoor naar de op dat moment betrokken leden kenbaar maken. In de eerstvolgende ledenvergadering zal het bestuur zich hierover verantwoorden.
Het niet opvolgen van de bepalingen in dit Huishoudelijk Reglement kan leiden tot sancties, conform art. 23 van de Statuten.